Tokom vanrednog stanja uzrokovanog virusom Covid 19, većina automobila nije bila korišćena ili je korišćena mnogo manje nego što je to uobičajeno. Po našim istraživanjima, jedan od 3 automobila nije bio korišćen uopšte u periodu od 45 dana.

 

Iako je vozilo bilo parkirano, akumulator je sve vreme bio aktivan i snabdevao je automobil neophodnom strujom. S obzirom da nije bilo vožnje, nije bilo ni očekivanog dopunjavanja, pa su i akumulatori u velikoj meri ispražnjeni.

Sledi nekoliko saveta kako da vaš akumulator održite u zdravom stanju

Naše servisne službe se trenutno bave kvarovima koji su uzrokovani ispražnjenim akumulatorima više nego ikada.

Bez redovnog korišćenja, akumulatori mogu biti ispražnjeni do tog nivoa da ne mogu pokrenuti motor vozila, a ovakav scenario je vrlo verovatan ako su vaša putovanja svedena na minimum, a kilometraže koje prelazite kratke.

Najviše će stradati automobili sa starijim i sabijim akumulatorima, ali čak i potpuno novi akumulatori mogu otkazati ako vozila nisu korišćena tokom dužeg vremenskog perioda.

Zašto se može desiti da moj akumulator ne može da pokrene vozilo?

Optimalni napon za akumulator je oko 12.6 V – to je znak da je akumulator potpuno napunjen. Sa druge strane, napon od 11.9 V je znak da je akumulator potpuno prazan i da neće moći da pokrene vozilo.

Ako akumulator bilo da je star ili nov, padne sa naponom ispod 11 V (volti) zato što automobil nije vožen, a pored toga akumulator nije dopunjavan punjačem, akumulator će početi da trpi unutrašnja oštećenja i to do mere da možda neće biti moguće vratiti ga u ispravno stanje.

Naravno, malo je verovatno da znate tačno stanje napunjenosti vašeg akumulatora, ali lako možete pretpostaviti i uočiti tri glavna razloga zašto se vaš automobil neće pokrenuti:

  1. Akumulator je star i nije u stanju da održava napon toliko dobro
  2. Vozilo je bilo korišćeno samo povremeno i za veoma kratke ture – kao što je to bio slučaj većini ljudi tokom pandemije – pa akumulator nije imao priliku da bude napunjen
  3. Akumulator je ispražnjen – ovo se moglo desiti zbog dodatne opreme na automobilu koja je ostala uključena. Na primer, ako ste koristili radio ili unutrašnja svetla dok ste prali automobil. Dok i uobičajeni ugrađeni sistemi u automobilu poput sata ili bord kompjutera vuku struju, važno je znati da bilo koje dodatno trošenje struje u uslovima nedopunjavanja znatno smanjuju šansu da auto upali, a akumulator ostane zdrav. Obavezno isključite sve potrošače ili čak (ako je to moguće izvesti a da ne dođe do gubitka memorije vozila) otkačite klemu sa akumulatora ako vozilo neće biti korišćeno duži vremenski period.

Korišćenje punjača i hobi punjača

Da biste smanjili šansu da vam akumulator otkaže, posebno ako ne vozite onoliko koliko vozite u normalnim okolnostima, trebali biste uzeti u obzir korišćenje kvalitetnog punjača sa kontrolerom napunjenosti akumulatora (tzv. „trickle“ punjač).

Ovo je najbolji način da održite vaš akumulator zdravim na duži period ako vaš automobil vozite malo ili ne vozite uopšte. To će takođe sprečiti vaše imobilizatore i druge uređaje koji troše struju i kad vozilo stoji da akumulator ne isprazne u potpunosti.

Korišćenjem ovakvog punjača akumulator ne morate skidati sa vozila, ali imajte na umu da ovi uređaji mogu biti nepraktični ako je vaš automobil parkiran na ulici i ne možete sprovesti električni kabl od vaše utičnice do haube automobila.

Kada dopunjavate vaš akumulator, uvek pročitajte uputstvo za dopunu akumulatora kojeg je preporučio proizvođač automobila i koristite uputstva koja je napisao proizvođač uređaja za punjenje.

Kratko pokretanje vašeg automobila može učiniti više štete nego koristi

Ako ne možete koristiti „trickle“ punjač, najbolji savet je da se oslonite na dopunjavanje tokom dužih vožnji (od najmanje 50 km).

Samo povremeno startovanje automobila „u leru“ u trajanju od nekoliko minuta neće pomoći. U stvari, ovakav način će više isprazniti akumulator nego ga napuniti.

Ako imate dva automobila u domaćinstvu, možda biste trebali da razmislite o promeni rutine korišćenja vozila kako bi oba akumulatora bila dopunjena. Setite se da će česte kratke vožnje isprazniti vaš akumulator brže nego što bi se to inače desilo.

Da li mi je potreban novi akumulator?

Ako je vaš akumulator došao do kraja svog radnog veka potrebno je da ga zamenite. Kod kupovine novog akumulatora uvek kupite akumulator koji zadovoljava fabričke zahteve za vaše vozilo. Radi sigurnosti, možete kupiti „jači“ akumulator, slabiji nikako!

Proizvođači vrše testove da bi utvrdili koji akumulator je odgovarajući i može li vozilo biti pokrenuto nakon dugog stajanja, ali je važno imati na umu da ti testovi ne uzimaju u obzir sve dodatne uređaje na vozilu koji bi mogli trošiti akumulator.

Pri zameni akumulatora, čak i potpuno novi akumulatori bi mogli imati poteškoća u pokretanju automobila ako nisu u redovnoj upotrebi odnosno nisu bili napunjeni i ispražnjeni nekoliko puta.

Ovo je zato što većina novih akumulatora ne napušta fabriku u potpuno napunjenom stanju nego maksimum svojih performansi postižu redovnim korišćenjem vozila, što u vreme pandemije ograničeno.