Razlozi zbog kojih start-stop sistem ne funkcioniše

-

Start-stop tehnologija čini vožnju ekonomičnijom i ekološki prihvatljivijom. Zbog toga će do 2020. godine gotovo svaki treći automobil na našim putevima biti opremljen ovom tehnologijom. Na primer, ako se automobil zaustavi na semaforu, sistem start-stop isključuje motor. Čim pritisnete papučicu kvačila ili se kočnica oslobodi u slučaju automatskog menjača, motor se odmah ponovo pokreće.

Pored učestalih pokretanja motora, koje akumulator mora da obezbedi za ovaj proces, on takođe napaja sve potrošače elektronike čak i kada je motor isključen. Mogli biste reći da je automobilski akumulator srce sistema modernih vozila. Često mu pomaže inteligentni sistem za upravljanje baterijama (BMS), koji je, da tako kažemo, mozak elektronike automobila. Razlog zbog kojeg start-stop sistem može da ne funkcioniše može biti usled interakcije bilo kog od ova dva suštinska sistema.

-
Upravljanje akumulatorom (BMS) isključuje funkciju start-stop

-

Glavni prioritet bilo kojeg akumulatora je pokretanje motora. Međutim, ako je akumulator samo malo napunjen, sistem upravljanja akumulatorom (BMS) isključuje funkciju start-stop kako bi omogućio pokretanje motora. Sličan zaštitni mehanizam deluje u sledećim slučajevima:

Ugrađena je pogrešna tehnologija akumulatora, koja može da obezbedi samo mali broj ciklusa punjenja.

Spoljna temperatura je previsoka ili preniska. Ako je akumulatoru potrebno previše energije za napajanje ventilatora, funkcija start-stop se isključuje. Kada i da li se to događa, zavisi od podešavanja komfora određenog proizvođača automobila. Može se desiti i da funkcija za Start-Stop i dalje funkcioniše, ali da se sistem klimatizacije automatski isključuje.

Temperatura motora je previsoka ili preniska. Ako potrošači ili akumulator motor ne greju, on mora stvoriti sopstvenu toplotu sagorevanjem, što zahteva veću startnu struju. Rezultat: Funkcija start-stop nije aktivirana. Ako motor preti da postane previše vruć, mora ga hladiti ventilator na hladnjaku, jer vazdušni tok nije dovoljan ili ne postoji kada se zaustavi na semaforu. Ventilatoru je potrebna velika snaga, tako da funkcija start-stop nije aktivirana.

-

-

Pogrešna tehnologija akumulatora uzrokuje probleme

-

Sledeći uzrok je taj što u vozilu nije ispravno zamenjen akumulator kada je vršena zamena. Na primer, ako tehnologija ili kapacitet baterije nisu pravilno uneti, BMS ne može da koristi ispravan algoritam. Ako akumulator nakon zamene nije registrovan kao nov u vozilu, može se desiti da vozilo pamti podatke od starog akumulatora i ne koristi pun potencijal ugrađenog novog akumulatora.

O ovoj temi možete saznati u našem članku o rizicima zamene start-stop baterije običnom baterijom.

-
Faktori koji ne zavise od akumulatora

-

Postoje i faktori koji prekidaju funkciju start-stop, a ne zavise od akumulatora:

Sigurnosni pojasevi su otkačeni
Vrata automobila ili hauba nisu pravilno zatvorena.
Asistent za parkiranje je aktivan
Auto se vozi strmim brdom (nagib prevelik)

Ako funkcija start-stop ne radi vrlo često ili se uopšte ne aktivira, preporučljivo je da posetite radionicu što je pre moguće. U ovom slučaju, najčešće besplatnim testom akumulatora, stručnjaci mogu saznati da li je akumulator potrebno zameniti.

-