Saveti za negu akumulatora - ne samo za zimu

Savremeni automobili postaju pouzdaniji i imaju veće performanse, ali istovremeno raste broj potrošača električne energije u automobilima. Sve do 1980-ih čest uzrok kvara bila je prazna guma ili mehaničko oštećenje. Međutim, proteklih godina kvarovi na akumulatorma automobila postali su najčešći razlog za neočekivano zaustavljanje. Danas su akumulatori četiri puta češći razlog kvara nego sredinom 1990-ih. Razlozi za to su često loša nega akumulatora ili izostanak zamene akumulatora. Prema tome: Vozači mogu ostati mobilni samo uz dobru brigu o akumulatoru.

Odgovarajuća nega je neophodna za maksimalan radni vek akumulatora vašeg automobila

  1. Nivo napunjenosti

Bez obzira na to koja vrsta akumulatora se koristi: uvek biste trebali voditi računa o nivou napunjenosti kako biste održali najveći mogući kapacitet punjenja. Pouzdano i adekvatno punjenje akumulatora može značajno produžiti njegov vek.

Ako je vozilo parkirano na duži period ili se ne vozi zimi, pad napona i štetno duboko pražnjenje se može sprečiti odgovarajućim punjačem. Dobri punjači mogu prepoznati kapacitet punjenja akumulatora i imati automatsku kontrolu struje punjenja. U slučaju sporadične upotrebe vozila, punjenje u intervalima od oko dva meseca održava performanse akumulatora i produžava mu vek trajanja.

  1. Redovna provera nivoa punjenja

Kratke vožnje opterećuju akumulatora u ogromnoj meri- posebno tokom  hladnog vremena. Na zimskim temperaturama rad svih akumulator je ograničen iz hemijskih razloga i alternator na kratkim razdaljinama može obezbediti samo nedovoljno punjenje. Stoga je zimi još važnije redovno proveravati nivo napunjenosti akumulatora u automobilu. Provera svetla daje približan utisak nivoa napunjenosti akumulatora. Ako farovi brzo potamne kada se motor ugasi, akumulator treba napuniti što je pre moguće. U najboljem slučaju, profesionalnu proveru nivoa napunjenosti trebate obavljati u vašem servisu u redovnim intervalima.

  1. Sigurnost je važnija od ekonomičnosti

Manje korišćenje električnih potrošača, poput grejača sedišta i grejača volana, smanjuje potrošnju goriva i smanjuje opterećenje nad akumulatorom. Ako nisu apsolutno neophodne, samo električne komponente koje se koriste za komfor trebale bi biti isključene kad god je to moguće. To daje važan doprinos boljem upravljanju energijom u vozilu i povećava količinu energije na raspolaganju za punjenje akumulatora. Prednost treba dati sistemima koji se koriste za bezbednost na putu. Važno je da i elektronski pomoćni uređaji koji se odnose na bezbednost takođe treba da ostanu aktivirani. Tokom dužeg putovanja akumulator se brzo puni - čak i bez putovanja velikim brzinama. Čak i pri 2000 obrtaja, alternator daje akumulatoru dve trećine svoje maksimalne energije.

  1. Čisto okruženje za ugradnju

Očišćeno okruženje na mestu ugradnje akumulatora pomaže da se umanji samopražnjenje akumulatora, jer u kombinaciji sa vlagom nečistoća u blizini polnih izvoda akumulatora može povećati poztošnju struje. Čišćenje polnih izvoda i klema sprečava korodirane kontakte, minimiziuje otpor kontakta i samim tim poboljšava mogućnost punjenja i hladnog starta.  

Stvari koje treba znati o starter akumulatorma - tehnologija akumulatora bez održavanja

Skoro svi olovno kiselinski akumulatori, bez obzira da li su klasični akumulatora (SLI) ili moderni AGM akumulatori, se sada ne održavaju. To znači da dopunjavanje destilovanom vodom nije neophodno. U svakom slučaju, ako se I vrši dopuna destilovanom vodom, to ne treba da rade amateri, već vaš servis. Rezime: Malo brige značajno produžava vek trajanja akumulatora, a redovna provera nivoa napunjenosti pomaže u otkrivanju slabog akumulatora pre nego što dođe do dubokog pražnjenja.

O tehnologijama akumulatora možete pročitati i koje su od njih pravi za vaše vozilo u članku o različitim tipovima akumulatora.