-

Posledice ugradnje pogrešnog akumulatora za start-stop sisteme

-

Start-stop tehnologija je sofisticirana tehnologija, koja vozačima omogućava uštedu troškova i važne prednosti za životnu sredinu. Međutim, prednosti start-stop tehnologije uključuju povećano opterećenje za akumulator. Start-stop može isključiti motor svaki put kada se automobil zaustavi i ponovo ga pokrenuti kada se pritisne gas ili pusti kočnica.

-

Kad je Start-Stop aktivan, na primer kod čekana na semaforima, veliki broj potrošača električne energije i dalje mora biti opskrbljen električnom energijom. Radio je uključen, puni se pametni telefon, a klima uređaj neprekidno obezbeđuje potrebno hlađenje u automobilu. I pored toga, akumulator I dalje mora da pokrene motor kada se upali zeleno svetlo na semaforu. Da bi ispunili ove zahteve, razvijeni su inovativni akumulatori posebno za upotrebu u vozilima sa automatskim sistemima za pokretanje i zaustavljanje. Pogrešan akumulator na kraju može dovesti do neželjenih posledica.

-

Posledice korišćenja klasičnog akumulatora

-

Uobičajena starter akumulator ne može udovoljiti potrebama vozila sa automatskim sistemom za pokretanje I zaustavljanje. To važi i za automobile sa jednostavnim start-stop sistemima i EFB akumulatorima, kao i za vozila sa naprednim start-stop sistemima. Ova vozila koja su opremljena sistemom rekuperacije energije kočenja, a električna energija koja nastaje kočenjem se čuva u AGM akumulatoru.

-

Ovo su moguće posledice upotrebe klasičnogakumulatora u vozilu sa start – stop tehnologijom:

-

Gubitak garancije

-

Upotreba neprikladnih ili neodobrenih startnih akumulatora u vozilima sa start-stop-om rezultiraće gubitkom garancije. Vozač ili radionica će snositi odgovornost za sva oštećenja i gubitak funkcija povezanih sa postavljanjem neispravnog akumulatora.

-

Gubitak komfora u vožnji

-

U idealnom slučaju, sistem za upravljanje baterijom (BMS) otkriva ugradnju neispravnog akumulatora i prilagođava start-stop sistem nižoj snazi baterije kako bi se osiguralo da se motor i dalje može pokrenuti. U slučaju ovakve greške, funkcije komfora kao što su grejanje sedišta i druge funkcije nisu dostupne tokom faze zaustavljanja motora.

-

Ako sistem za upravljanje baterijom ne otkrije ugradnju neodgovarajućeg akumulatora i ne prilagodi upravljanje energijom u skladu sa tim, to može rezultovatii znatnim skraćenjem radnog veka akumulatora.

-

Ograničena start-stop funkcionalnost

-

Zbog pogrešnog akumulatora količina električne energije je preniska što će dovesti do brzog propadanja akumulatora i uzrokovati da sistem za pokretanje i zaustavljanje retko ili čak nikada ne isključi motor. To uzrokuje povećanu potrošnju goriva i veće zagađenje.

-

Rizik od eksplozije akumulatora

-

Zbog nekompatibilnosti sa sistemom upravljanja baterijom (BMS) i sistemom automatskog pokretanja, akumulator je hronično nedovoljno napunjen. To ubrzava sulfatizaciju i koroziju. U najgorem slučaju akumulator može eksplodirati.

-

Curenje kiseline iz akumulatora

-

Kiselina iz akumulatora može procureti ako pukne kućište akumulatora zbog preopterećenja i elektrohemijskih procesa. Iznenadno curenje akumulatorske kiseline može prouzrokovati ozbiljan rizik po zdravlje.

-

Upotreba pogrešne tehnologije akumulatora u vozilu sa start-stop-om rezultuje bržim propadanjem akumulatora. Zbog toga, kao rezultat preopterećenja, u ekstremnim slučajevima kod akumulatora može iscureti i kiselina.

-

Koji je akumulator najbolja zamena?

-

U Evropi postoji oko 30 000 različitih modela vozila, tako da je nemoguće bez dodatnih informacija znati koja je pravi zamenski akumulator za svaki od ovih modela. Smitran Auto u slučaju dileme svojim partnerima pruža pomoć pri ovoj odluci, izborom odgovarajućeg akumulatora za gotovo sva vozila koja se koriste u Evropi. Za krajnje kupce, pretraga akumulatora je idealan alat za pronalaženje pravog akumulatora.

-

Više o ovoj temi možete pročitati u našem članku o izboru odgovarajućeg zamenskog akumulatora za start-stop sisteme.

-

Uz sve ovo, važno je zapamtiti da se AGM mora ugraditi tamo gde je AGM prvobitno i bio instaliran! Ovo je jedini način da osigurate da vozilo funkcioniše kao i sa originalnim delom nakon zamene akumulatora.